Богословът и експерт по църковно право проф. Дилян Николчев коментира в социалните

...
Богословът и експерт по църковно право проф. Дилян Николчев коментира в социалните
Коментари Харесай

Богослов за митрополит Николай: Може и да се е отказал да е патриарх, но в Църквата няма искам-не искам

Богословът и специалист по църковно право проф. Дилян Николчев разяснява в обществените мрежи решението на пловдивския митрополит Николай да се отдръпна от избора на нов патриарх на БПЦ.

" По мотив обявата на митрополит Николай, че няма да се кандидатира за патриаршеския избор - в каноничната процедура и в УБПЦ-БП няма самокандидатиране. Освен това, в Църквата няма искам-неискам. Вярно, че и в Църквата съществува правото на свободна воля, само че тя е само в посока персонално мнение и мнение. С други думи на митрополит.

Николай може и да не му се желае да влезне в листата на достоизбираемите за Български патриарх /и на блаженопочиналия патриарх Неофит не му се е искало/, само че това е въпрос на решение от страна на Св. Синод - не решение съответно за неговото волеизявление, а лична оценка и решение на всеки един от архиереите, когато гласоподават самата листа на достоизбираемите. Ако синодалните старци гласоподават в болшинството си той да откри място в тази листа, митр. Николай ще би трябвало да одобри това като смирение. Защото, дано си представим единствено, ами в случай че и останалите митрополити, по разнообразни претекстове, откажат също да им бъде издигната от наследник. състав кандидатурата им да бъдат включени в тази листа, какво става.... Тъй де!

Тук не разясня самата публикация на митр. Николай - тя е тюрлю гювеч, " леща на кебап ", както споделя дядо Петко Славейков ", написа в обществените мрежи преподавателят в Софийски университет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР